Home Luchtkwaliteit Luchtvervuiling Samenstelling ideale lucht
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Samenstelling ideale lucht

Luchtmetingen, waarden in lucht

Wat we goed kunnen meten zijn de bestanddelen van droge schone atmosferische lucht (lucht zonder waterdamp, vervuiling en deeltjes).

Deze lucht is samengesteld uit diverse gasvormige stoffen. De belangrijkste daarvan is Stikstof met ruim 78% en uiteraard het bekende Zuurstof met 21%. Twee andere belangrijke zijn Argon en Kooldioxide voor in totaal ongeveer 1%. Daarnaast zijn er overige bestanddelen die in veel lagere concentraties voorkomen, zoals waterstof, helium, neon, ozon en methaan.

Onderstaande tabel laat de ideale samenstelling schematisch zien. PPM staat voor aantal deeltjes per miljoen deeltjes.

Luchtsamenstelling

 stof  aanduiding  ppm  %
 Stikstof  N2  780900  78,09
 Zuurstof  O2  209500  20,95
 Argon  Ar  9200  0,920
 Kooldioxide  CO2  350  0,035
 Overige    50  0,005
 Totaal    1000000  100

 

Vocht in de lucht

Typerend voor het klimaat is de wisselende hoeveelheid waterdamp in de lucht. Bijvoorbeeld kan lucht van 20°C maximaal 2% waterdamp bevatten en is 98% droge zuivere lucht. In een erg koude omgeving kan 2% zakken naar 0,02% waterdamp en in een tropische omgeving stijgen naar 6% waterdamp.

Ionen in de lucht, lading van lucht

De lucht dient een bepaalde 'lading' te hebben. Dit betekent dat lucht een minimale hoeveelheid negatieve lucht-ionen moet bevatten. Dit aantal ligt gemiddeld tussen de 1000 en 5000 per kubieke centimeter. Negatieve ionen zijn in feite de vitaminen van de lucht, zij zuiveren de lucht.

Gezondheid en lucht. CO2 Vervuiling

Problemen met de gezondheid kunnen ontstaan als de samenstelling van de lucht verandert: niet meer ideaal is. Dit kan doordat de verhouding wijzigt. Met name teveel kooldioxide (CO2) zorgt voor klachten zoals hoofdpijn, concentratieverlies en moeheid. Ook bevat de lucht naast gasvormige bestanddelen ook ‘niet-gasvormige’ bestanddelen (vloeibare en vaste) zoals stof of biologisch materiaal (zaden, pollen, bacteriën, virussen et cetera). Deze beïnvloeden ook onze gezondheid. De mate waarin hangt af van de concentratie van deze stoffen, de samenstelling (giftig of niet giftig, schadelijk of niet-schadelijk) en ook de gevoeligheid van degene die de lucht inademt.

Gezonde lucht en luchtkwaliteit

Per dag ademt een gemiddelde volwassene circa 150 kubieke meter (!) lucht in en uit. U begrijpt dat de kwaliteit van de lucht die u inademt wel goed moet zijn wilt u zich goed blijven voelen. Hoe meer kubieke meters ongezonde lucht u inademt des te belastender het voor uw gezondheid is.

Ideale lucht bevat maximaal 350-1000 ppm kooldioxide, een absoluut minimale hoeveelheid stof en biologisch materiaal en een voldoende hoeveelheid (minimaal 1000/cm3) negatieve ionen om de lucht schoon te houden. Daarnaast is een vochtigheidsgraad van minimaal 40% en maximaal 60% optimaal.

 

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen