Home Nieuws Vochtmeter voor meten vochtigheid in lucht
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Vochtmeter voor meten vochtigheid in lucht

AIRSAIN VOOR UW VOCHTMETER!

Vochtigheid lucht meten

Een vochtmeter meet de relatieve luchtvochtigheid. Het meetinstrument meet de hoeveelheid vocht dat in de lucht aanwezig is. Vochtmeters zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Tegenwoordig worden vaak elektronische, digitale vochtmeters gebruikt. Het voordeel van dit type vochtmeter is het gebruiksgemak. Een digitale vochtmeter is eenvoudig afleesbaar, compact, en modern vormgegeven.

Haarhygrometer voor uiterst nauwkeurige vochtmetingen

Een zogenaamde haarhygrometer is een uiterst nauwkeurige vochtmeter die zichzelf kalibreert. Haarhygrometers bevatten een mensenhaar of paardenhaar dat krimpt of uitzet onder invloed van de hoeveelheid vocht in de lucht. Op de wijzerplaat wordt vervolgens de relatieve vochtigheid van de lucht weergegeven doordat de wijzers verbonden zijn met het mechanisme waarin het haartje zich bevindt. Haarhygrometers behoren tot de analoge vochtmeters.

Een vochtmeter voorkomt een te lage luchtvochtigheid

Vochtmeters worden als meetinstrument gebruikt in elke ruimte waar de luchtvochtigheid een rol speelt. Een vochtmeter geeft continu de heersende luchtvochtigheid weer. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40% en 60% luchtvochtigheid. Indien het relatieve vochtgehalte van de lucht lager is dan 40%, heeft dit nadelige invloed op de gezondheid. Enkele bekende gevolgen van droge lucht zijn: hoofdpijn, neusirritatie, keelpijn, branderige ogen en gesprongen lippen.

Een vochtmeter voorkomt een te hoge luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid is eveneens schadelijk voor de gezondheid. Bij een luchtvochtigheid hoger dan 65% vindt versnelde schimmelgroei in huis plaats. Schimmels vermeerderen zich snel bij vochtige omstandigheden. Schimmelgroei in huis is zichtbaar aan de zwarte aanslag op onder andere plafonds, wanden, behangpapier, voegen, kitnaden en houten plaatmaterialen. Behalve het onhygiënische aanzicht, worden de materialen ook aangetast door de schimmels. Als in huis schimmelgroei plaatsvindt, bevinden zich ook schimmelsporen in de lucht. Deze kleine schimmeldeeltjes zijn met het blote oog niet zichtbaar.

Vochtmeters zijn noodzakelijk voor gezonde binnenlucht

Een vochtigheidsmeter waarschuwt u tijdig voor risico op schimmelgroei met eventuele gezondheidsklachten tot gevolg. De schimmels die bij deze hoge luchtvochtigheid volop groeien, hebben een nadelig effect op de luchtwegen van mens en dier. Benauwdheid en allergie door schimmels speelt veel mensen parten in eigen huis. Indien de luchtvochtigheid in huis vaak te hoog is, kan een luchtontvochtiger het vochtgehalte in de lucht tot een gezond niveau verlagen. Schimmelgroei en houtrot worden voorkomen door de inzet van een luchtontvochtiger in huis.

Luchtvochtigheid meten op diverse plaatsen

Een vochtmeter wordt vaak gebruikt voor vocht meten in huis en kantoor. Andere plaatsen waar men vaak de luchtvochtigheid meet met vochtmeters zijn onder andere musea, bibliotheken, opslagplaatsen, broeikassen, galeries, meubelzaken en industrie. Op deze plaatsen waarschuwen vochtmeters tijdig voor nadelige effecten op de gezondheid en ongewenste schade aan voorwerpen en goederen.

Vochtmeters vergelijken

Airsain heeft een groot assortiment meetinstrumenten voor het meten van luchtvochtigheid, vochtgehalte, luchtdruk, neerslag, temperatuur, CO2, windsnelheid etc. Voor een overzicht zie: Meetinstrumenten van merken als Atal, Boneco, Cresta, Envix, Extech, Fischer, Jacob Jensen, Technoline, Venta.

 

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen