Luchtontvochtiger kelder

Sorteer op:

De beste luchtontvochtigers voor het droog houden van een kelder zijn de onderstaande modellen. Door de ingebouwde hygrostaat zijn de modellen in staat de luchtvochtigheid automatisch te handhaven op de door u ingestelde luchtvochtigheid. Condens en schimmel in uw kelder behoren tot het verleden!


Lees meer

Vochtige kelders drogen

Kelders behoren tot de ruimtes waar vochtproblemen veelvuldig voorkomen. Vocht zorgt ervoor dat de kelder muf ruikt, dat er schimmels groeien. en dat er vochtplekken zichtbaar zijn op keldermuren. Kelder ontvochtigers voorkomen lastig te herstellen vochtproblemen in de ondergrondse kamer. Een luchtontvochtiger houdt de kelder droog, hij haalt het vocht uit de lucht en slaat het in zijn waterreservoir op. Speciaal voor kelders zijn er verschillende luchtdrogers met een ingebouwde opvoerpomp. De ontvochtiger kan het opgevangen water automatisch wegpompen naar een hoger gelegen afvoerpunt.

Oorzaken van een vochtige kelder

Kelders worden dankbaar gebruikt voor het opslaan van levensmiddelen, het wegzetten van overtollige spullen, en het opbergen van klusmaterialen. De ondergrondse ruimte in huis is reuze handig, maar kan ook voor problemen zorgen. Kelders zijn donker en goede ventilatie ontbreekt vaak. Door verschillende oorzaken kan vocht de kelder binnentreden, maar niet vanzelf weer verdwijnen. Vocht kan bijvoorbeeld via de fundering binnentreden, of er kunnen lekkages aanwezig zijn in de keldermuren. Door gebrek aan ventilatie kan het vocht niet verdampen waardoor de kelder voortdurend te vochtig is. De hoge luchtvochtigheid zal vochtschade veroorzaken aan muren en vloeren, en problemen vormen door schimmelgroei en condensatie. Vochtproblemen die in een kelder ontstaan, breiden zich vaak uit naar andere delen van de woning.

Starten met kelder luchtontvochtiging

Bij aanwezigheid van zichtbare lekkages adviseren wij u deze eerst te laten repareren. Zijn er geen grote gebreken, maar is uw kelder zonder zichtbare reden te vochtig? Start dan met luchtontvochtiging. U plaatst een luchtontvochtiger met een ingebouwde hygrostaat in uw kelder en stelt deze in op maximaal 40 - 50% luchtvochtigheid. De luchtontvochtiger verwijdert zoveel vocht uit de kelder totdat 50% luchtvochtigheid bereikt is. De kelder is nu zodanig droog dat schimmels niet meer groeien en aantasting door vocht stopt. De luchtontvochtiger zal deze omstandigheden bewaken zolang u het apparaat in deze instelling houdt. De ontvochtiger beschermt uw kelder en een groot deel van de benedenverdieping in de omgeving van de kelder. De belangrijke structuur van uw woning wordt niet langer door vocht aangetast.

Het kan een paar weken duren voordat de ontvochtiger uw kelder voldoende droog heeft omdat vocht langdurig in de structuren van uw woning is geslopen. Dat vochtplekken op de muren lang zichtbaar blijven is normaal. Pas als de luchtontvochtiger het nieuwe evenwicht in luchtvochtigheid bereikt heeft, zullen ook alle oppervlakken drogen. Na deze tijd kunt u ervoor kiezen om de kelder een goede opknapbeurt te geven, dit hoeft natuurlijk niet. Laat de luchtontvochtiger altijd in uw kelder aanwezig, ook als u denkt dat de kelder voldoende gedroogd is. De luchtontvochtiger zal u kelder blijven beschermen tegen binnentredend vocht.