21 juni zijn wij telefonisch niet bereikbaar. Bestellingen worden normaal verwerkt. Via e-mail zijn wij gewoon bereikbaar.
Home Luchtkwaliteit Info & Tips Adsorptiedroger
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Adsorptiedroger

Wat is een adsorptiedroger?

Adsorptiedrogers zijn uitermate geschikt voor luchtontvochtiging bij lage temperaturen. Daarnaast kan met een adsorptiedroger een zeer lage luchtvochtigheid bereikt worden. Daar waar een condensatiedroger een compressor gebruikt voor afkoeling van de lucht, bezit een adsorptiedroger hygroscopisch materiaal dat het vocht aan de lucht onttrekt. Dit zogeheten adsorptiemiddel bevindt zich meestal op een roterend wiel in de luchtdroger. Een adsorptiedroger is dus een luchtontvochtiger zonder compressor.

Luchtontvochtiger met adsorptiemiddel

Een adsorptiedroger zuigt vochtige lucht uit de omgeving aan en leidt deze langs het - silica -adsorptiemiddel. Nadat het droogmiddel het vocht uit de lucht heeft opgenomen wordt het in een andere sectie van de ontvochtiger verwarmd. Tijdens verwarming verdampt het vocht uit het adsorptiemiddel en blijft het in de adsorptiedroger achter. Na regeneratie zal het adsorptiemiddel opnieuw vocht aan de lucht onttrekken.

Energiebesparende adsorptiedrogers

Ten opzichte van condensatiedrogers hebben adsorptiedrogers doorgaans een hoger energieverbruik. In toenemende mate zijn adsorptiedrogers daarom uitgerust met energiebesparende technologie. Adsorptiedrogers hebben een stille werking.

Adsorptiedrogers verwijderen vocht bij lage temperaturen

Adsorptiedrogers verlagen de luchtvochtigheid ook beneden 7°C zeer intensief. Dit type luchtontvochtiger is daarom bij uitstek geschikt voor het ontvochtigen van koude ruimten zoals koelcellen en onverwarmde opslagruimten. De adsorptiedroger voorkomt condensvorming en corrosie in een koude binnenruimte. Daarnaast wordt ijsafzetting op opgeslagen goederen voorkomen en blijven leidingen en onderdelen van technische installaties vrij van ijs. Adsorptiedrogers zijn dus ideale luchtdrogers voor het verkrijgen én behouden van vochtarme opslagcondities.

Waar worden adsorptiedrogers gebruikt?

Adsorptiedrogers worden gebruikt in de industrie, maar ook in woningen en aanverwante ruimten. Dit type luchtontvochtigers wordt vaak gebruikt in binnenruimten met een lage temperatuur

Adsorptiedrogers in de industrie

Het antwoord op de vraag waar adsorptiedrogers industrieel worden ingezet is eenvoudig: condensatiedrogers worden ingezet in alle - onverwarmde - binnenruimten waar een lage luchtvochtigheid gewenst is. Adsorptiedrogers verlagen de luchtvochtigheid in onder andere farmaceutische bedrijven, gekoelde bedrijfsruimten, technische ruimten, scheepvaart, chemische bedrijven en in gekoelde én onverwarmde magazijnen. Adsorptiedrogers worden eveneens veelvuldig ingezet na calamiteiten zoals wateroverlast en brand.

Adsorptiedrogers in huis

Ook voor gebruik in én om huis zijn er diverse adsorptiedrogers verkrijgbaar. Deze luchtdrogers hebben bescheiden afmetingen en zijn makkelijk verplaatsbaar. Het overtollige vocht wordt direct afgevoerd indien de adsorptiedroger voorzien is van een vaste afvoerleiding. In én om huis worden adsorptiedrogers ingezet voor het verlagen van de luchtvochtigheid in bijvoorbeeld woonkamers, slaapkamers, garages, schuren, campers en stallingen voor caravans en oldtimers. Dit type luchtdroger is eveneens geschikt voor het verwijderen van vocht uit een schip of jacht.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen