21 juni zijn wij telefonisch niet bereikbaar. Bestellingen worden normaal verwerkt. Via e-mail zijn wij gewoon bereikbaar.
Home Nieuws Fietstocht en tips voor lokale aanpak gezonde lucht
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Fietstocht en tips voor lokale aanpak gezonde lucht

Fietstocht en tips voor lokale aanpak gezonde lucht

CULEMBORG - Wie geniet van de buitenlucht, moet er op vertrouwen dat die lucht ook gezond is. Lokaal is daar al veel aan te doen, vinden Astma Fonds, Fietsersbond en ANBO. Op vrijdag 19 juni overhandigen de organisaties een manifest voor ‘frisse lucht’ aan wethouder Roeland Geertzen van Culemborg. Het manifest is het sluitstuk van het fietsevenement ‘Wervelwind’, waarbij fietsers in en om Culemborg meer te weten komen over luchtkwaliteit. Iedereen in en om Culemborg is welkom deel te nemen aan de gratis fietstocht.

Fietsers, onder wie ouderen en longpatiënten, bewegen in de buitenlucht – want dat is gezond. Maar is dat altijd waar? Uitstoot van verkeer en industrie vervuilen de lucht, met alle risico’s van dien voor de gezondheid. ,,De aanpak van luchtkwaliteit reikt misschien tot ver over de landsgrenzen”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, ,,maar lokaal kunnen overheden en burgers veel doen om frisse lucht op te zoeken”.
Astma Fonds, Fietsersbond en ANBO overhandigen aan de gemeente Culemborg het eerste exemplaar van een manifest met aanbevelingen. Het manifest moet een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. De organisaties hopen dat de handreiking andere gemeentes inspireert om het Culemborgse voorbeeld te volgen.

Gezondheid centraal
Culemborg is een gemeente waar het lokale milieubeleid met nadruk rekening houdt met de gezondheid van de inwoners. Knelpunten worden aangepakt, bijvoorbeeld door verkeersstromen te scheiden en te beperken. De gemeente werkt op diverse fronten aan een gezonde omgeving. Wethouder Geertzen (milieu, ruimtelijke ordening): ,,Luchtkwaliteit staat hoog op onze agenda, net als gezondheid. Die twee gaan hand in hand. In Culemborg werkt de gemeente graag aan een gezonde omgeving. Wie in de buitenlucht wil genieten van onze gemeente, moet daar niet ziek van worden. Integendeel”. Ook mensen zelf kunnen veel doen om gezondheidsrisico’s van luchtvervuiling te voorkomen of te vermijden. Door te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer, of door rekening te houden met bijvoorbeeld de weersgesteldheid, medicijngebruik of risicovolle locaties.

Vrijdag 19 juni vindt de actie Wervelwind plaats, een fietstocht van ongeveer 10 kilometer in en om Culemborg. Om 13.00 uur start de tocht bij het Stadskantoor aan de Ridderstraat in het centrum. De tocht voert langs enkele locaties waar de luchtkwaliteit aan de orde is. Onderweg zijn bij stadsboerderij Caetshage demonstraties te zien over luchtkwaliteit en de actie eindigt met een informatiemarkt in het Stadskantoor. Daar overhandigen de organisaties omstreeks 15.00 uur het manifest aan wethouder Geertzen.

Iedereen die gezonde buitenlucht belangrijk vindt en wil weten hoe je ongezonde lucht vermijdt, kan kosteloos mee doen aan de actie Wervelwind. Aanmelden via www.anbo.nl/aanmelden/wervelwind of telefoon 030-2330078.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen