Home Nieuws Greenpeace wil vertraging voor alle nieuwe kolencentrales
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Greenpeace wil vertraging voor alle nieuwe kolencentrales

Greenpeace wil vertraging voor alle nieuwe kolencentrales

Raad van State roept hulp in van Europese Hof bij beslissingmilieuvergunning
Greenpeace reageert blij op het nieuws dat de Raad van State adviesgaat inwinnen bij het Europese Hof over de precieze uitleg van dezogenaamde NEC-richtlijn (NEC: National Emmision Ceiling). Deze richtlijn bepaalt dat er onder andere voor het zeer vervuilende SO2 een maximum geldt waar de totale uitstoot in Nederland niet bovenuitmag komen. De nieuwe kolencentrales in Nederland gaan waarschijnlijk wél over dit maximum, zo blijkt onder andere uit cijfers van minister Cramer.

Greenpeace maakte samen met andere milieuorganisaties de zaakaanhangig bij Raad van State. De adviesaanvraag van de Raad van State bij het Europese Hof kan voor lange vertraging zorgen in de definitieve beslissing in de zaak tegen de milieuvergunningen van nieuwe kolencentrales van RWE, Electrabel en E.ON. De vertraging kan oplopen tot anderhalf jaar. Het antwoord van het Europese Hof kan er zelfs voor zorgen dat nieuwe kolencentrales helemaal verboden worden. “Dit is precies wat nodig is om die vervuilende kolencentrales van de baan te krijgen. Dat zou enorme winst voor schone lucht en de kwetsbare natuur in Nederland betekenen”, aldus Meike Baretta, campagneleider vanGreenpeace Nederland. “Kolencentrales zijn ongekende CO2 kanonnen. Dit uitstel zal tot afstel leiden en dat is nodig voor het klimaat. In december moet er in Kopenhagen een nieuw klimaatverdrag gesloten worden, dat de opvolger moet worden van het Kyoto Protocol. Het zou een mooie start voor dat nieuwe verdrag zijn als er in Nederland geenkolencentrales meer gebouwd mogen worden.”

Greenpeace voert al twee jaar intensief campagne om nieuwe kolencentrales in Nederland van de baan te krijgen. Volgens de organisatie zijn nieuwe kolencentrales in Nederland een ramp voor het klimaat en onnodig. In samenwerking met het Duitse Lucht- en RuimtevaartLaboratorium DLR heeft Greenpeace een scenario ontwikkeld dat laat zien dat de omslag naar schone energie zonder kolen- en kerncentrales binnen vijftig jaar in Nederland haalbaar en betaalbaar is.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen