Home Luchtkwaliteit Luchtvervuiling Luchtkwaliteit in kantoor en woning
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtkwaliteit in kantoor en woning

AIRSAIN VOOR UW BINNENKLIMAAT APPARATEN! SNEL FRISSE LUCHT IN HUIS EN KANTOOR!

Lucht in huis en kantoor verbeteren

De slechte kwaliteit van de lucht binnenshuis of op kantoor veroorzaakt een van de belangrijkste gezondheidsproblemen voor de bewoners. Van de "frisse" lucht die via het raam of de luchtbehandeling wordt aangevoerd is vaak geen sprake, omdat de luchtkwaliteit vooral in en rondom steden sterk te wensen overlaat.

Mensen die op een kantoor werken of in sterk geïsoleerde huizen wonen met een slechte luchtkwaliteit kunnen als gevolg hiervan ziek worden. Deze ziekte wordt "Sick Building Syndrome" (zieke gebouwen syndroom) genoemd. Niet het gebouw is ziek, de mensen worden ziek in het gebouw.

In een gebouw waar je ziek wordt door je onnatuurlijke omgeving, kunnen klachten voorkomen zoals: geïrriteerde ogen, hoofdpijn, vermoeidheid, grieperig gevoel, ademhalingsproblemen, verstopte neus etc.

Luchtkwaliteit

Het EPA (Environmental Protection Agency) - het Amerikaanse agentschap voor milieubescherming in de Verenigde Staten - concludeerde dat er echter meer bezorgdheid bestaat over luchtvervuiling binnenshuis, dan buitenshuis. Veel studies hebben namelijk aangetoond dat de lucht binnenshuis vaak 2 tot 5 tot zelfs 100 keer meer vervuild is dan de lucht buiten. In vliegtuigen en op internationale luchthavens mag niet meer worden gerookt, terwijl de buitenlucht rond de luchthaven extreem wordt vervuild en de mensen die in de nabijheid van de luchthaven wonen vaak gezondheidsklachten vertonen of waar hun gezondheid op zijn minst gevaar loopt. 

Luchtvervuiling binnenshuis is een nationaal gezondheidsprobleem geworden. Niemand kan zich hier meer aan onttrekken. De sterk geïsoleerde energiezuinige huizen en kantoren zijn gevuld met schrale, "dode" lucht waar huisstof, schimmels, virussen, bacteriën en/of schadelijke chemische stoffen kunnen voorkomen.

Vaak wordt de oorzaak van gezondheidsklachten niet toegeschreven aan de slechte luchtkwaliteit, omdat vervuiling in de lucht niet zichtbaar is voor het oog. Echter deze microscopisch kleine deeltjes die kleiner zijn van 0,005 mm (minder dan 5 micron, een micron is een duizendste millimeter) worden opgenomen in de longen bij elke ademhaling. Deze deeltjes worden vervolgens in de bloedbaan opgenomen en kunnen zich afzetten in vetweefsels, nieren, lever en/of klieren. 

Een mens ademt gemiddeld 18 tot 24.000 keer in en uit per dag, jaar in jaar uit. Het effect van een gebrek aan gezonde lucht is een sterk onderschatte oorzaak van gezondheidsproblemen.

Negatieve ionen

De oorzaak en het probleem van luchtvervuiling binnenshuis lijkt misschien zeer complex, de oplossing is echter eenvoudig. Met filtering en ionisatie wordt de luchtkwaliteit in kantoor of woning zeer sterk verbeterd. Door de lucht niet alleen te zuiveren met filters, maar ook door een gezondere atmosfeer te creëren door de verspreiding van negatieve ionen in de lucht.

Veel wetenschappelijke publicaties tonen de positieve effecten aan van negatieve ionen in de lucht. Is er een gebrek aan negatieve ionen in de lucht dan zijn er klachten van velerlei aard. De reden voor de klachten is vergelijkbaar met klachten die ontstaan door een gebrek aan vitamines in voedsel. Daarom worden negatieve ionen ook wel "de vitamines van de lucht" genoemd.

Veel gebruikers van een negatieve ionengenerator ervaren een groot voordeel van negatieve ionen. Ze voelen zich meer alert en levendig, een vitaliteit die ook wordt ervaren langs het strand of in de frisse lucht van de bergen. Bovendien; negatieve ionen kunnen de gemoedstoestand verbeteren en de toegenomen zuurstof opname in het bloed. Dit resulteert - biologisch gezien - in een beter gevoel, vergelijkbaar met wat de meeste mensen ervaren op de wintersport, langs het strand, bij een waterval of in de bossen.

Luchtkwaliteit metingen

Buiten in de natuur treffen we ca. 1.000 negatieve ionen aan per cm3 lucht. Deze ionen worden aangemaakt door het zonlicht op de aardse atmosfeer (de ionosfeer), de aardkorststraling en door wrijving van de wind. Binnenshuis treffen we door de sterkte isolatie vaak nog maar een paar negatieve ionen aan en spreken we van "dode" lucht.

Men kan het raam openzetten voor frisse lucht. Maar is de lucht werkelijk zo fris als je midden in een stad woont? Uit metingen met de Ion Analyzer, een gevoelig meetinstrument voor het meten van ionen in de lucht, is het volgende gebleken met betrekking tot negatieve ionen per cm3 lucht in onze leefomgeving.

  Lokatie Aantal negatieve 
ionen per cm3
Reactie
1 Buiten langs het strand, in de bossen of de bergen >1000  
2. Slaapkamer met het raam open bij 1 800  
3. Rondom de luchthaven Schiphol 700  
4. Stadlucht in Amsterdam 500  
5. Lucht met smog 300 Geirriteerde slijmvliezen, bedompte atmosfeer, ademhalingsklachten.
6. Kantoor in de stad 150
7. Ziekmakend kantoor 50 Verkoudheid, grieperig gevoel, verstopte neus, geirriteerde ogen en vermoeidheid.
8. Modern afgesloten flat 50
9. Afgesloten huis- / slaapkamer 50
10. Schoollokaal aan schaduwzijde 0 Onrustige kinderen
11. Inwendige ruimte zonder raam 0 Benauwd, ervaart iedereen als ongezond.

Wat zijn negatieve ionen?

Negatieve ionen zijn luchtmoleculen met een negatieve lading. Ze bewegen zich met een snelheid van ongeveer 1 meter per seconde door de lucht in de richting van een geaard oppervlak. Deze negatief geladen deeltjes verbinden zich met stofdeeltjes in de lucht. De stof en chemische deeltjes zijn overwegend positief geladen. De negatief geladen ionen botsen tegen de positief geladen stofdeeltjes die daardoor hun lading kwijtraken aan dat stofdeeltje. Zo verbinden negatieve ionen zich met huisstof, chemische verontreiniging, uitlaatgassen, rook of ze slaan gewoonweg neer op een positief geladen TV of beeldscherm. Bij een tekort aan negatieve ionen blijven de positief geladen deeltjes in de lucht zweven.  

Conclusie

Een negatieve ionengenerator heft het tekort - zie tabel de punten 3 t/m 11 - op. In huis of op kantoor wordt het stof in de lucht, door een voortdurende productie van negatieve ionen, volledig geïoniseerd. De stofdeeltjes worden in het filter opgevangen of slaan neer waarna een overschot aan negatieve ionen overblijft. Ionisatie in combinatie met luchtfiltering is een natuurlijke en effectieve manier van het reinigen van lucht.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen