Home Nieuws Milieudefensie wil handhaving van uitlaatgasnorm afdwingen bij gemeenten
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Milieudefensie wil handhaving van uitlaatgasnorm afdwingen bij gemeenten

Milieudefensie wil handhaving van uitlaatgasnorm afdwingen bij gemeenten

Actievoerders van Milieudefensie gaan aanstaande vrijdag vrachtauto’s controleren die de milieuzone van Maastricht binnenrijden. Volgens de milieubeweging is de pakkans voor overtreders van de regeling nihil, waardoor niemand er zich iets van zou aantrekken.

Ook in de gemeenten Eindhoven, Utrecht, Breda, Tilburg en Rotterdam worden controles gehouden, tussen nu en de eerste week van januari.

Milieudefensie gaat kijken hoeveel vrachtwagens de regels overtreden, en eist van de gemeente dat de geboden worden gehandhaafd. Maastricht heeft sinds september 2007 een zone waarbij alleen vrachtauto’s mogen rijden met een roetfilter of een relatief schone motor (Euro-4 of Euro-5). “Dat is niet voor niks,” zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie. “De uitstoot van fijnstof en NOx van oude vrachtwagens is een belangrijke bron van luchtvervuiling. Gemeenten die weigeren op te treden, vormen daarmee een gevaar voor de eigen inwoners.”

De gemeente Maastricht geeft zelf aan dat ze de regels niet handhaaft. Sommige andere gemeentes doen wel aan handhaving. Zo schakelt Utrecht parkeerwachters in bij de controles van de milieuzone. Amsterdam heeft aangekondigd volgend jaar camera’s langs de zone te plaatsen om een 100% handhaving te creëren.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen