Home Nieuws Nederland haalt Europese normen luchtkwaliteit niet
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Nederland haalt Europese normen luchtkwaliteit niet

Nederland haalt Europese normen luchtkwaliteit niet

De Europese normen voor luchtkwaliteit zullen met het huidige beleid waarschijnlijk niet worden gehaald. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Milieu en Natuur Planbureau.

Naar aanleiding van eerdere onderzoek van de ‘World Health Organisation’ (WHO), is de aandacht betreffende luchtkwaliteit verschoven van fijnstof PM10 naar het kleinere fijnstof PM2,5. Dit wordt als gevaarlijker beschouwd omdat kleine fijnstofdeeltjes makkelijker tot de longen doordringen en daardoor meer schade kunnen aanrichten. De Europese Unie gaat daarom de komende jaren de normen van luchtkwaliteit aanscherpen. Dit heeft grote consequenties voor het Nederlandse beleid.

De voor 2015 voorgestelde grenswaarde van 25 microgram fijn stof per kubieke meter zal waarschijnlijk net worden gehaald door Nederland, maar het is waarschijnlijk dat de Europese Unie ervoor kiest om een strengere grenswaarde van 20 microgram per kubieke meter aan te stellen. Als dit het geval is, moeten er in Nederland waarschijnlijk extra beleidsmaatregelen genomen worden. Drukke gebieden, zoals veel steden in het westen en zuiden van het land, zullen de strengere normen voor luchtkwaliteit niet halen. Ook landelijke gebieden zullen het moeilijk krijgen met strengere maatregelen.

Fijn stof is een van de meest schadelijke stoffen die luchtvervuiling veroorzaken. Schadelijke fijn stof wordt vooral door wegverkeer veroorzaakt.

Bron: Staatscourant, VK, Milieu en Natuur Planbureau

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen