Home Nieuws Rotterdam krijgt brandschone bussen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Rotterdam krijgt brandschone bussen

Rotterdam krijgt brandschone bussen

Bussen in Rotterdam zullen op termijn geen vervuilende stoffen meer uitstoten. Al in 2015 verwacht de RET dat leveranciers tientallen ‘brandschone’ bussen kunnen leveren.

 De oude stadsbussen zullen op termijn verdwijnen.

Door nieuwe technieken zal de emissie van koolstofdioxide en fijnstof tot nul worden gereduceerd.

Om dit doel te bereiken start dit najaar een proef met vier hypermoderne en brandschone bussen, die dagelijks mét passagiers in de gewone dienstregeling worden ingezet. Ze zijn voorzien van de nieuwste snufjes, zoals elektromotoren in de wielen. Batterijen aan boord van de bus zorgen voor de stroom.

In alle gevallen wordt de belasting van het milieu door het broeikasgas koolstofdioxide en fijnstof drastisch teruggebracht. De totale kosten van beide experimenten, die twee jaar gaan duren, bedragen ongeveer vijf miljoen euro. De projecten worden voor een groot deel betaald met subsidiegeld van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het gaat om totaal vier bussen; twee ‘verlengde’ bussen van Mercedes, en twee van VDL BusCoach. ,,Die van Mercedes rijdt op biodiesel en stroom, waarbij de diesel op den duur wordt vervangen door waterstof en brandstofcel. Het brandstofgebruik zal tijdens het experiment al dalen met 25 procent. Die van VDL zou zelfs een besparing van 50 procent kunnen opleveren,’’ zegt directeur Pedro Peters van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET.

Tijdens de proef zal continu worden gemeten wat de resultaten zijn. Het idee is om de bussen van VDL in vooraf vastgestelde delen van de stad volledig elektrisch en dus ‘schoon’ te laten rijden. ,,We willen ze uittesten onder stadse omstandigheden, zodat we exact weten wat deze voertuigen werkelijk aan milieuwinst opleveren en of ze betrouwbaar functioneren. Als dat voldoende is, dan zullen we deze types in de toekomst aan ons wagenpark toevoegen.’’

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen