Home Nieuws Strengere eisen voor luchtkwaliteit kinderopvang
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Strengere eisen voor luchtkwaliteit kinderopvang

AIRSAIN VOOR UW CO2 METERS

Strengere eisen voor luchtkwaliteit en ventilatie in de kinderopvang

per 1 april 2017 gelden er strengere eisen voor luchtkwaliteit en ventilatie in de kinderopvang. Om een goede luchtkwaliteit te waarborgen moet in het hele gebouw voldoende frisse lucht aanwezig zijn. Kinderopvangorganisaties moeten zich meer gaan bezig houden met het meten van de luchtkwaliteit. CO2 metingen zijn belangrijke waarden waarmee de luchtkwaliteit kan worden aangetoond. CO2 waarden laten zien of aan de ventilatie richtlijnen uit het bouwbesluit wordt voldaan.

Minimaal meerdere malen per dag dient het CO2 gehalte in de verschillende binnenruimten te worden gemeten. Beter is natuurlijk dat CO2 waarden voortdurend gemeten worden, en dat automatisch gewaarschuwd wordt zodra grenswaarden worden overstegen. De meeste CO2-meters beschikken over dit waarschuwingssysteem. Bij te hoge waarden is het zaak direct voorzieningen te treffen door het toepassen van extra ventilatie. Vooral slaapruimtes zijn belangrijk om regelmatig te controleren. In deze ruimtes is ventilatie vaak onvoldoende, daar worden vaak hoge CO2 waarden gemeten. Maar ook in andere binnenruimtes is intensieve controle vereist om aan de gestelde eisen te voldoen.

CO2 meters

Een CO2 meter toetst of de hoeveelheid ventilatie voldoende is. De CO2 detector is een meetsysteem voor CO2 dat continu de gesteldheid van het binnenklimaat aangeeft. Moet een ruimte gelucht worden of niet? De waarde die een CO2 sensor meet, wordt uitgedrukt in ppm (parts per million) CO2 meters geven dus de verhouding CO2 in de lucht weer. Algemeen wordt gesteld dat gemeten CO2 waarden van 0 – 800 ppm veilige waarden zijn. De ruimte wordt dan voldoende voorzien van verse lucht. Afvalstoffen zoals CO2 worden voldoende afgevoerd.

CO2 meters zijn ideale waarschuwers voor het ontstaan van een ongezond binnenklimaat in kinderopvangcentra. Een verhoogde waarde voor CO2 wordt snel verkregen als veel personen in een zelfde ruimte aanwezig zijn. Als een ruimte dan onvoldoende geventileerd wordt, ontstaan ongezonde omstandigheden.

Eén afzonderlijke CO2 meting is slechts een momentopname. De behoefte aan ventilatie in een binnenruimte kan gedurende de dag sterk variëren. De meeste CO2 meters monitoren daarom voortdurend het CO2 gehalte in de lucht. Deze meetinstrumenten waarschuwen direct als de hoeveelheid kooldioxide in de lucht te hoog is.

CO2 meten is erg eenvoudig. De CO2 meter dient centraal in een ruimte aanwezig te zijn. Het meetinstrument signaleert vervolgens automatisch bij onvoldoende ventilatie. De meeste kooldioxide meters waarschuwen door gekleurde led-lampjes te laten branden. Een aantal CO2 meters bezit een display waarop de actuele waarde te zien is. Sommige luchtkwaliteitsmeters zijn uit te lezen via een smartphone.

CO2 meters online kopen, direct ventilatie meten

Een CO2 meter voor het meten van de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht kunt u bij ons eenvoudig online kopen. Voor meer informatie over CO2 meters of bestellen zie: CO2 meters Atal, Blueair, Envix, Extech en SenseAir

Voor persoonlijk advies neemt u vrijblijvend contact met ons op. Onze deskundige medewerkers helpen u graag.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen