Home Nieuws VVD op bres voor schone lucht
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

VVD op bres voor schone lucht

VVD op bres voor schone lucht

AMSTERDAM - Grote bezuinigingen op de plannen voor de luchtkwaliteit leiden tot boze reacties. Stadsdeelbestuurder Dennis Straat (VVD) uit Zeeburg weigert nog langer namens de stadsdelen met de gemeente te overleggen over de plannen voor verbetering van de luchtkwaliteit. Op het budget van 13 miljoen euro voor de plannen onder de noemer Voorrang voor een Gezonde Stad (VGS) wordt 8,5 miljoen euro bezuinigd.

In de voorjaarsnota haalt wethouder Lodewijk Asscher (Financiën) voor 8,5 miljoen euro een streep door het stimuleren van autodelen, de oprichting van een boodschappendienst en een park and rideterrein in Oost, waar bezoekers hun auto kunnen achterlaten om met het openbaar vervoer verder te reizen.

Het zo vrijgemaakte geld wordt benut voor andere, reeds bestaande plannen, die geen deel uitmaken van VGS.

Volgens Straat werd het ‘bestuurlijk team luchtkwaliteit’ waarin hij overlegt met wethouders, ‘achteraf geïnformeerd’ en ‘voor een voldongen feit geplaatst’. Straat: ”Er is vorig jaar een moeizaam compromis met de stadsdelen gesloten over Voorrang voor een Gezonde Stad. Eerst is de milieuzone (het weren van vervuilende, oudere auto’s uit de stad - red.) geschrapt. Nu schrapt het college eenzijdig een groot aantal andere voornemens - terwijl de stadsdelen wel meebetalen.”

”Het plan is een kaartenhuis en nu een aantal kaarten wegvalt, wankelt het geheel. De gemiddelde Amsterdammer krijgt de indruk dat alleen de hogere parkeertarieven nog overeind staan. Ik kan het niet meer uitleggen.”
Volgens VVD-raadslid Robert Flos zijn Amsterdammers voorgelogen over de noodzaak van hogere parkeertarieven. De verhogingen waren nodig om milieumaatregelen te betalen, was vorig jaar de boodschap. Maar het college gebruikt het extra geld om de gemeentekas te spekken, zegt Flos.

”De uitgaven voor Voorrang een Gezonde Stad gaan omlaag, maar de inkomsten blijven hetzelfde. De hogere parkeertarieven worden dus aangewend om het spaarbankboekje kloppend te maken.”

Gisteren kondigde de hoogste ambtenaar bij VGS, Maarten Voster, zijn afscheid aan. Hij acht ‘de tijd gekomen om weer iets anders te doen’ voor de gemeente.

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen