Home Nieuws Luchtvochtigheid in huis op peil door bevochtiging
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtvochtigheid in huis op peil door bevochtiging

Lage luchtvochtigheid in huis, schade aan inboedel door droge lucht

Misschien heeft u laatste jaren tijdens de winter ook droogteschade aan houten vloeren en meubelen moeten ervaren. Deze schade kunt u het komende winterseizoen voorkomen door het plaatsen van een luchtbevochtiger in huis. Droge lucht onttrekt vocht aan houten vloeren, parket, laminaat, meubilair en muziekinstrumenten zoals piano's en vleugels zodat krimp en scheuren ontstaan. Door het vochtniveau in de lucht met een luchtbevochtiger op peil te houden voorkomt u dat vocht onttrokken wordt aan uw duurzame inboedel. Een goede luchtvochtigheid in huis voorkomt schade door uitdrogen.

Luchtbevochtigers beschermen tegen scheuren in hout

Een voldoende hoge luchtvochtigheid in huis voorkomt scheuren en krimpen van vloeren, plinten, trappen, deuren, muziekinstrumenten en meubelen. Musea, expositieruimten, ateliers, meubelzaken en antiquairs maken veelvuldig gebruik van luchtbevochtigers om kostbare goederen te beschermen tegen schade door droge lucht. Uw waardevolle inboedel verdient dezelfde preventieve behandeling van de luchtkwaliteit. De droogteschade kan eenvoudig worden voorkomen door het plaatsen van één of meerdere luchtbevochtigers in huis.

Welke luchtbevochtiger is het meest geschikt?

Indien u overweegt een luchtbevochtiger aan te schaffen dient u de benodigde capaciteit van de bevochtiger na te gaan. Bij elke bevochtiger staat vermeld voor welke grootte van de ruimte deze geschikt is. U kunt eveneens eenvoudig luchtbevochtigers vergelijken.

We maken onderscheid tussen volgende wijzen van luchtbevochtiging: luchtwassen, koudwater verdamping, ultrasoon bevochtigen en stoombevochtigen.

LUCHTWASSING / VERDAMPING

Een luchtwasser zorgt voor bevochtiging van de lucht volgens een natuurlijk proces. Droge kamerlucht wordt met behulp van een ventilator door de schijvenset van de luchtbevochtiger gevoerd. De schijvenset draait continu door een compacte watervoorraadbak. Het vocht wordt vervolgens zeer goed verdeeld aan de omgevingslucht afgegeven. Er is geen nevel zichtbaar en er ontstaat geen witte neerslag tijdens deze natuurlijke bevochtiging. Ook is overbevochtiging niet mogelijk met een dergelijke luchtwasser. De luchtvochtigheid in huis blijft op een gezond niveau gehandhaafd door bevochtiging met luchtwassers.

KOUD WATER VERDAMPING

Een koud water verdamper zorgt eveneens voor natuurlijke bevochtiging van de lucht door verdamping. Droge lucht wordt van vocht voorzien doordat het vocht opneemt van een vochtmedium zoals het verdampingsfilter in dit type luchtbevochtiger. Ook bij deze vorm van luchtbevochtiging is geen nevel zichtbaar ontstaat er geen witte neerslag tijdens deze natuurlijke bevochtiging. Ook met verdamping is overbevochtiging niet mogelijk.

ULTRASONE LUCHTBEVOCHTIGING

Een ultrasone luchtbevochtiger verdeeld vochtdeeltjes in de lucht met behulp van een trilmechanisme. Ook dit is een snelle, directe wijze van bevochtigen. Ultrasoon bevochtigers worden voorzien van een antikalk-patroon om een witte neerslag te voorkomen. Dit anti-kalk patroon wordt meegeleverd bij aanschaf van een dergelijke luchtbevochtiger. De anti-kalk patronen zijn eenvoudig na te bestellen indien deze aan vervanging toe zijn.

STOOMBEVOCHTIGING

Stoombevochtigers zorgen voor snelle, directe bevochtiging van een ruimte. Deze snelle manier van lucht bevochtigen vraagt wel veel energie waardoor het energieverbruik van een stoombevochtiger hoger zal zijn. De aanschafwaarde van dit type luchtbevochtiger is echter lager.

Kleine én grote luchtbevochtigers

In elke ruimte in huis kan de luchtvochtigheid op peil gehouden worden. AirSain heeft een zeer compleet assortiment luchtbevochtigers en accessoires van de bekende merken AirOSwiss, Airtek, Beurer, Boneco, Brune, Cuoghi, Daikin, Dyson, Franco, Honeywell, Meaco, Sanvia, Sharp, Stadler Form, Stylies, Venta, Winix. Het assortiment varieert van kleine luchtbevochtigers tot professionele bevochtigers en industriële luchtbevochtigers.

Hygrostaat voor regeling luchtbevochtigers

Indien een luchtbevochtiger wordt aangesloten op een hygrostaat heeft u ook geen omkijken meer naar de werking van de luchtbevochtiger. Slechts eenmalig dient de gewenste luchtvochtigheid in de hygrostaat te worden ingevoerd. Tot in lengte der dagen zorgt de hygrostaat ervoor dat de bevochtiger wordt ingeschakeld als de lucht te droog is. De hygrostaat schakelt de luchtbevochtiger automatisch uit als de ingestelde luchtvochtigheid bereikt is. Vanzelfsprekend dient men de bevochtiger wel bij te vullen met water. Grote luchtbevochtigers zoals Venta LW82 kunnen rechtstreeks aangesloten worden op de waterleiding. Nu heeft u ook geen omkijken meer naar de watertoevoer van de bevochtiger.

Bevochtiging tijdig starten

Het is zinvol om uit te kijken naar luchtbevochtiging in huis, ruimschoots voor het winterseizoen. Binnenkort gaat de verwarming of kachel in huis weer aan zodat het uitdrogen van de lucht begint. Voorkom klachten met gezondheid en droogteschade aan inboedel door het tijdig inzetten van luchtbevochtigers!

Informatie over vocht en kopen van bevochtigers

Een luchtbevochtiger kopen voor uw houten vloer, parketvloer, laminaatvloer, muziekinstrument of favoriete meubelstuk? De beste luchtbevochtiger kunt u eenvoudig online bestellen bij ons! Op onze website vindt u diverse typen en merken luchtbevochtigers voor bescherming van uw gezondheid en uw waardevolle bezittingen tegen droge lucht. Heeft u vragen over de luchtvochtigheid in huis? Onze medewerkers adviseren u graag.

Meer lezen over luchtvochtigheid?

AIRSAIN VOOR UW LUCHTBEVOCHTIGER!

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen