Home Nieuws Luchtvochtigheid wijnkelder verhogen of verlagen
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Luchtvochtigheid wijnkelder verhogen of verlagen

AirSain voor een goede luchtvochtigheid!

Optimale omstandigheden in wijnopslag en wijnkelder

Gedurende de opslag van wijn wordt veel aandacht besteedt aan het handhaven van optimale bewaarcondities. Een constante temperatuur van +/ 12°C en een relatieve luchtvochtigheid van 65 - 75% is belangrijk voor het behouden van de goede smaakeigenschappen van wijn. Omdat deze omstandigheden niet in elke wijnkelder van nature aanwezig zijn, moet men deze zelf creëren. Bij het maken van een wijnkelder kan men direct rekening houden met de benodigde opslagcondities. De wijnkelder inrichting kan zodanig gekozen worden dat de ideale omstandigheden zo dicht mogelijk benaderd worden. Voor het nauwgezet regelen van de luchtvochtigheid in een wijnkelder biedt AirSain een scala aan mogelijkheden. De voorzieningen kunnen direct in het ontwerp van een wijnopslag of wijnkelder worden meegenomen, of men past deze later in als blijkt dat de bewaarcondities voor verbetering vatbaar zijn.

Luchtvochtigheid in wijnkelder te hoog

In een vochtige wijnkelder is de relatieve luchtvochtigheid hoger dan 75%. Bij een dergelijk hoge vochtigheidsgraad gaan de etiketten op de wijnflessen schimmelen en laten deze los. Vanzelfsprekend is dit niet gewenst. Omdat wijn zeer snel geuren uit de omgeving opneemt, krijgt de wijn een muffe smaak indien deze bewaard wordt in een ruimte waar schimmels groeien. Om de luchtvochtigheid onder controle te houden kan een luchtontvochtiger of een professionele ontvochtiger worden geplaatst. Indien deze voorzien is van een hygrostaat, schakelt deze automatisch aan zodra de luchtvochtigheid in de wijnkelder de ingestelde waarde overstijgt.

Luchtvochtigheid in wijnkelder te laag

Een wijnopslag of wijnkelder met een te lage luchtvochtigheid veroorzaakt kwaliteitsverlies van de wijnen. Door het krimpen van de kurken dringt lucht in de flessen waardoor smaakafwijkingen optreden. Te droge omstandigheden tijdens het bewaren van wijn moet men dus ook voorkomen. Een luchtbevochtiger of een professionele bevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid naar het gewenste niveau. Ook voor een bevochtiger geldt dat een ingebouwde hygrostaat of een losse stekkerhygrostaat het apparaat automatisch aanstuurt. Voor het bevochtigen van grote wijnkelders kan men kiezen voor luchtbevochtigers die voorzien zijn van een automatische wateraanvoer.

Ontvochtigers en bevochtigers voor elke ruimte

AirSain biedt luchtontvochtiging en luchtbevochtiging op maat! Voor elke vochtige of droge wijnkelder zijn er meerdere oplossingen voor handen. De luchtvochtigheid en de temperatuur in een wijnkelder meten? AirSain heeft hiervoor de geschikte hygrometer en thermometer.

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen