Home Luchtkwaliteit Droge lucht Statische elektriciteit verwijderen met luchtbevochtigers
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Statische elektriciteit verwijderen met luchtbevochtigers

Statische elektriciteit in huis en in professionele omgevingen

Statische elektriciteit, in huis is het hinderlijk, in professionele omgevingen leidt het vaak tot problemen. Bij droge omstandigheden in het binnenklimaat neemt statische elektriciteit toe. Met één of meerdere luchtbevochtigers houdt u de luchtvochtigheid zodanig hoog dat statische elektriciteit verdwijnt of minimaal sterk afneemt.

Met statische elektriciteit wordt bedoeld: de opbouw van de elektrische lading van materialen of voorwerpen die onvoldoende geleiden of niet geaard zijn. De verhoogde elektrische lading ontstaat door wrijving tussen twee materialen, bijvoorbeeld als kledingstukken intensief contact maken zoals bij het uittrekken van een trui of jas het geval is. Er ontstaan dan vonkjes en de kleding maakt een knetterend geluid. Hetzelfde geldt wanneer u van buiten uit de kou komt en een andere persoon een hand geeft of een deurklink aanraakt. Er vindt ontlading plaats, de opgebouwde statische elektriciteit vloeit weg.

In professionele omgevingen komen tal van situaties voor waarbij de opbouw van statische elektriciteit plaatsvindt. Professionele en industriële luchtbevochtigers voorkomen hier de nadelige effecten van. Statische elektriciteit wordt opgebouwd door wrijving tussen draaiende onderdelen van machines of door wrijving tussen materialen zoals stof, papier, kunststof of folie wanneer deze op hoge snelheid over een productielijn voortbewegen. Zowel door aarding als door het toepassen van luchtbevochtiging kan statische elektriciteit sterk gereduceerd worden zodat problemen tijdens fabricageprocessen uitblijven.

Statische elektriciteit verwijderen in huis of kantoor

Bij koud weer -vooral bij vorst- en bij gebruik van de verwarming of kachel daalt de luchtvochtigheid in huis sterk. U merkt snel dat opbouw van statische elektriciteit heeft plaatsgevonden wanneer de lucht in huis te droog is. Door het plaatsen van een luchtbevochtiger of luchtwasser verhoogt u in korte tijd de relatieve vochtigheid tot 50 - 55% waarbij u geen hinder meer ondervindt van statische elektriciteit. Een luchtvochtigheid van 40 - 60% is de ideale vochtigheidsgraad voor gezond wonen en gezond werken.

Met luchtbevochtiging voelt u zich na een dag werken op kantoor nog vitaal, terwijl u bij droge lucht last heeft van prikkende ogen, vermoeidheid en wellicht hoofdpijn en een droge keel. Bij een verhoogde luchtvochtigheid heeft u geen last van de ontlading van statische elektriciteit.

Statische elektriciteit verwijderen in bedrijven

Naast aarding is luchtbevochtiging een goede methode om statische elektriciteit in uw bedrijf te doen afnemen. Productieprocessen lopen vlotter en door de afname van elektrische lading wordt door machines en materialen minder zwevend stof aangetrokken. Bedrijven die zich bezighouden met elektronica of het verwerken en bewerken van papier, karton, folie, kunststoffen en textiel hebben veel hinder van statische elektriciteit. Elektronicabedrijven, kunststofverwerkende bedrijven, grafische bedrijven en verpakkingsbedrijven streven naar optimale omstandigheden in het binnenklimaat van de bedrijfsruimten en opslagruimten om problemen te vermijden.

AirSain is specialist in luchtbevochtiging en luchtwassing. Van kleine bevochtigers voor in huis tot professionele bevochtigingssystemen voor gebruik in kantoorpanden, bedrijfsruimten en opslagruimten. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden van luchtbevochtiging. Wij leveren luchtbevochtigers van de merken AiroSwiss, Airtek, Beurer, Boneco, Brune, Daikin, Honeywell, Meaco, Sanvia, Sharp, Stadler Form, Stylies, Venta en Winix.

AirSain, specialist in luchtbevochtiging!

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen