Home Luchtkwaliteit Vochtprobleem Botrytis en luchtvochtigheid Ontvochtigers
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Botrytis en luchtvochtigheid Ontvochtigers

Botrytis (grauwe schimmel)

Botrytis (grauwe schimmel) is een schimmelziekte die delen van planten en bloemen aantast. Aanvankelijk zijn er bruine vlekjes aanwezig op delen van stengel, bloem of blad. Later zijn op deze plaatsen bruin/grijze schimmels zichtbaar. Reeds aangetaste delen van bloemen en planten moeten direct verwijderd worden om verdere verspreiding van de schimmels af te remmen. De aantasting verspreidt zich snel, vooral bij vochtige omstandigheden. Het is een reden dat condensatie van vocht op bloemen en planten voorkomen moet worden. Dit is te bewerkstelligen door temperatuur en luchtvochtigheid te optimaliseren.

Botrytis in kwekerijen

In kassen kan de relatieve luchtvochtigheid sterk oplopen. Om opbrengstverliezen door Botrytis te voorkomen worden gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Een tweede optie in de strijd tegen Botrytis is ontvochtiging. Bij een lagere luchtvochtigheid verspreiden schimmels zich immers minder snel. Airsain heeft een breed assortiment professionele en industriële luchtdrogers van het merk Fral. Met behulp van adequate ontvochtiging blijft de luchtvochtigheid in de kas onder controle. Voor ontvochtiging in een koelcel dient de luchtontvochtiger een ontdooi-functie (Hot Gas) te bezitten.

Botrytis in bloemenwinkels

Ook in een bloemenzaak kan Botrytis voor een grote schadepost zorgen. Met name in een koelcel kan het erg vochtig zijn. De kwaliteit van de snijbloemen komt daarmee in gevaar. Voor deze toepassing kan bijvoorbeeld een Fral Comfort 32 HOTGAZ ontvochtiger worden ingezet. Deze luchtontvochtiger is ook bij lage temperaturen werkzaam en is voorzien van een instelbare hygrostaat. De luchtvochtigheid in de verkoopruimte van een bloemenwinkel kan eveneens worden verlaagd met een mobiele, kleine of professionele luchtontvochtiger. Het type ontvochtiger - én de bijbehorende capaciteit - kan afgestemd worden op de grootte van de ruimte.

Meer lezen over luchtontvochtiging?

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen