Home Nieuws Schimmels en schimmelgroei
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
0497-512164 info@airsain.nl
Meer dan 20 jaar expertise Oprecht advies

Schimmels en schimmelgroei

AirSain, oplossingen voor vochtoverlast!

Schimmels, overlast door schimmels of juist genot?

In het dagelijkse leven komen we op verscheidene plaatsen veel soorten schimmels tegen zonder dat we daar altijd bij stilstaan. Schimmels en schimmelsoorten kunnen de mens zeer goed van dienst zijn. Helaas maken weer andere schimmels het de mens moeilijk. Schimmels zijn micro-organismen, maar onderscheiden zich van bacteriën. Schimmels zijn veelal draadvormig. U kunt zich hierbij iets voorstellen als u denkt aan de grijs/blauwe “kussentjes” op een te oud brood.

Schimmelgroei in huis

Schimmels vermeerderen zich eenvoudig. Bij de juiste temperaturen en vooral in een vochtige omgeving gedijen schimmels goed. Schimmelgroei wordt versterkt als de luchtvochtigheid hoog is. Om deze reden worden schimmels vaak aangetroffen in badkamers, doucheruimten, vochtige kelders en kruipruimten. Een schimmelbesmetting kan door contact plaatsvinden, maar wordt ook vooral door de lucht overgebracht. Schimmelsporen zijn zeer licht, en kunnen daardoor in ruime mate in een ruimte in de lucht zweven. Vooral luchtwegpatiënten kunnen veel hinder ondervinden van de luchtgedragen schimmels.

Nuttige schimmels voor de mens

Grofweg kunnen we schimmels indelen in de groepen “nuttige schimmels” en “schadelijke schimmels”. De meest bekende nuttige schimmel is Penicillium Chrysogenum. Deze schimmelsoort is wereldwijd bekend van zijn werking in het antibioticum Penicilline.

Schimmels spelen ook een zeer belangrijke rol in de natuur. Schimmels komen namelijk veelvuldig in de bodem voor. In de bodem zorgen schimmels voor de verwerking van afvalproducten zoals plantenresten en bladeren. Deze “verwerkte” plantenresten dienen vervolgens weer als voedingsstof voor nieuw bodemleven. Op deze wijze zorgen schimmels voor continuïteit in de natuur.

Een groot aantal levensmiddelen dankt de structuur, smaak en andere eigenschappen aan de werking van schimmels. Algemeen bekend zijn de schimmelkazen. Goede schimmels worden ook ingezet tijdens de productie van bier en frisdranken. Diverse schimmelsoorten spelen een grote rol bij fermentatieprocessen.

Ziek van schimmels

We hebben nu gezien dat schimmels een belangrijke positieve bijdrage leveren aan ons dagelijks leven. Helaas kan het omgekeerde ook het geval zijn. Zogenaamde “schadelijke schimmels” zijn vaak de oorzaak van voedselbederf. Mensen kunnen ziek worden na inname van enkele schimmelsoorten. We spreken dan van een voedselinfectie. Van voedselvergiftiging is sprake als men ziek wordt na inname van een mycotoxine; een gifstof dat door een schimmel in het voedingsmiddel geproduceerd is.

Schimmels door te veel vocht in een ruimte

Schimmels kunnen dus zeer nuttig zijn. Maar schimmels in een ruimte zijn erg hinderlijk. Schimmelgroei veroorzaakt stank, verkleuring van plafonds en muren, aantasting van vloeren en kozijnen. Schimmels kunnen aanzienlijke schade aanrichten in een woning of ander gebouw. Belangrijk om te weten is de slechte invloed van schimmels op de gezondheid als deze in grote hoeveelheden in een ruimte aanwezig zijn. Daarom moet schimmelgoei snel worden gestopt. Door vocht weg te nemen stopt schimmelgroei. Luchtontvochtigers verwijderen vocht uit een ruimte zodat schimmels niet meer groeien.

 

Zie ook

20 jaar expertise Grootste assortiment van de Benelux Scherpe prijzen